Analiza organizațională - Learning Ecosystem
Skip to content
Vizualizare calendar

Analiza organizațională


Curs
Cristian Negut
Pentru informaţii despre cum să vă înscrieţi într-un curs, apăsaţi mai jos.
Contactează-ne

Evaluarea organizației pe baza a 6 domenii de măsurare a sustenabilității.

Descrierea

Procesul de evaluare organizațională își propune să agrege o imagine structurată asupra stadiul actual de dezvoltare al organizației în vederea creșterii eficacității și relevanței măsurilor de dezvoltare ulterioare.

Pentru aceasta, raportul de evaluare:

  • Va genera o imagine sistematică asupra capacității organizaționale la nivelul a 6 domenii organizaționale: guvernare; sisteme operaționale; servicii; resurse umane; resurse fianciare; relații externe & atragere resurse.
  • Va identifica nevoile de dezvoltare viitoare ale organizației și va propune măsuri specifice destinate integrării în cadrul viitoarei strategiei organizaționale, ce urmează a fi dezvoltată printr-un proces de planificare participativă.

În culegerea de date se folosește Instrumentul de Analiză Instituțională Participativă (IAI). Acesta este un instrument utilizat de Learning Ecosystem, dezvoltat de World Learning Inc. și testat în peste 25 de țări din lume, inclusiv în Romania, în diverse contexte de evaluare organizațională. Instrumentul poate asista o organizație să își măsoare capacitatea sa instituțională și să identifice principalele aspecte ce necesită atenție / intervenție, astfel incât organizația să devină mai eficientă și eficace decât este la momentul evaluării. Este foarte important să fie înțeles, de către angajații organizației în cadrul căruia se folosește IAI, că nu e vorba atât de o evaluare, cât mai degrabă de o metodă de îmbunătățire a managementului și funcționării organizației. Experții Learning Ecosystem colaborează cu angajații organizației în procesul de analiză și îi asistă pe aceștia să dezvolte un plan de acțiune și surse de sprijin pentru punerea în practică a planului. Rezultatele și materialele dezvoltate în cadrul acestui proces de evaluare / analiză sunt confindențiale, fiind ulterior opțiunea conducerii ce va face cu materialul rezultat.

IAI se bazează - ca tehnică de culegere de date - pe discuții semi-structurate individuale și de grup cu reprezentanți din toate categoriile de factori interesați interni și externi organizației. 

Organizația este considerată un sistem format din 6 componente esențiale, numite DOMENII ce sunt luate în considerare în analiză:

  1. GUVERNARE – Este acel domeniu care ține în echilibru celelalte domenii. Conține ca arii organizaționale: structura de guvernare; misiune; statut legal; constituenți (grupuri țintă); conducere.
  2. SISTEME DE MANAGEMENT & OPERARE – Este domeniul care furnizează instrumentele de control și funcționare eficientă și în corelație cu cerințele legale: managementul informației; proceduri administrative; comunicare internă; dezvoltare & implementare de programe.
  3. RESURSE UMANE – Este domeniul care descrie modul de atragere și utilizare a oamenilor ce lucrează pentru atingerea misiunii organizației (plătit sau voluntar). Conține ca arii organizaționale: rolurile angajaților; managementul sarcinilor; dezvoltarea angajaților; administrarea compensațiilor; dezvoltarea echipelor; rezolvarea conflictelor.
  4. RESURSE FINANCIARE – Este domeniul care asigură administrarea corecta și eficientă a tuturor resurselor financiare și materiale ale organizației. Conține ca arii organizaționale: contabilitate; buget; control financiar; auditare externă; baza de resurse.
  5. LIVRARE DE SERVICII – Este domeniu ce descrie modul de lucru cu beneficiarii și clienții prin totalitatea activităților intreprinse de organizație, în vederea atingerii misiunii sale. Conține ca arii organizaționale: expertiza sectorială; implicarea comunității; evaluarea impactului.
  6. VÂNZĂRI, MARKETING (& RELAȚII EXTERNE & ADVOCACY) – Este domeniul ce reglementează modul de interacțiune cu mediul extern. Conține ca arii organizaționale: vânzarea de produse și servicii, marketingul, relații publice; colaborare cu instituții guvernamentale si parteneri; advocacy; mobilizare de resurse.

Cui se adresează?

Programul se adresează acelor companii care doresc să structureze procesul de dezvoltare organizațională și vor să definească nivelul de pornire, respectiv baseline-ul acestui proces. De cele mai multe ori, companiile au nevoie de asemenea evaluare internă, ca parte din procese decizionale de tip strategic și tactic.

Rezultate obținute?

La finalul programului managementul:

  1. beneficiază de o radiografie completă a organizației
  2. stabilește baseline-ul (bornele actuale) pe cele 6 direcții majore de dezvoltare internă
  3. stabilește într-o manieră participativă acțiunile majore pe fiecare direcție de dezvoltare
  4. are borne cuantificabile la care poate raporta atât ritmul de dezvoltare a organizației (departamentelor), cât și performanțele șefilor de departamente.

 

La finalul programului angajații:

  1. beneficiază de o radiografie a departamentului din care fac parte
  2. primește un reper cuantificabil (baseline) de pornire pentru a putea evalua corect evoluția viitoare
  3. vor înțelege nevoia de acțiuni tactice sau strategice la nivelul departamentului (sau organizației) pentru a acoperi creșterea dezirabilă.

Nivel de abordare a formării

  • Nivelul formării este începător, participanții nu au nevoie de cunoștințe anterioare pentru a parcurge acest curs.

Investiție

Prețul calculat este puternic dependent de mai mulți factori cum ar fi: dimensiunea organizației, numărul eșantionului de oameni pe care se aplică instrumentul, tehnica de cercetare aleasă de client, tipul de activitate de planificare aleasă de client etc. Pentru stabilirea unei oferte de preț este nevoie de realizarea unei discuții aplicate care să definească în mod specific fiecare din aceste elemente, de aceea în vederea realizării unei oferte financiare concrete este nevoie să ne contactați direct.

Selectează din tabul de deasupra acestei descrieri Lecții și verifică ce curriculă am pregătit pentru tine.


Întâlnește-ți formatorii:

Cristian Neguț     Cristina Elena Neguț


Resurse

Toți participanții au acces la o gamă foarte variată de resurse (documente, link-uri, fișiere video) care întăresc, completează și dezvoltă subiectele abordate în curs. Pachetul de resurse rămâne la dispoziția participantului și după terminarea formării și poate fi salvat în portofoliul propriu.

Conformitate

Conformitatea este o facilitate utilă pentru organizațiile care doresc să se asigure că mențin un standard minim de calitate la nivelul evaluării. Astfel organizația este evaluată pentru o perioadă definită de timp, după care va trebui repetată evaluarea. Acest lucru se întâmplă pentru a surprinde dinamica organizației. Astfel cursul asigură o garanție de 3 ani. După această perioadă evaluarea nu mai este relevantă.

Suport tehnic în română personalizat

Participanții au acces 24/7 - pe lângă suportul tehnic al MATRIX LMS - și la suport tehnic din partea Learning Ecosystem direct în limba română. Totodată participanții au la dispoziței tutoriale video în limba română pentru toate facilitățile oferite de platformă.

Știri & Calendar

Platforma oferă acces la un feed de știri în care sunt anunțate toate momentele și informațiile importante. Poți alege ca știrile să fie citite doar în platformă sau să fie trimise și pe e-mail direct în inbox. Firecare participant poate posta în feed-ul de știri propriile știri, invitații, propuneri etc. Cursul are de asemnea, la dispoziție un calendar de acțiuni care ajută participanții să se orienteze în prarcusul lor de formare și să își rezerve timpul pentru evenimentele importante cum ar fi întâlniri față în față sau evenimente de streaming online.

Integrare

iColoud: Formarea permite încărcarea documenteleor și atașamentelor direct din contul personal al participantului. Acesta poate folosi Google Drive, GSuite, OneDrive sau OneDrive for Business.

Traducere automată: Participanții au posibilitatea de a opta pentru limba în care doresc să folosească meniurile din platformă și în care să primească suportul tehnic.

Logare cu un singur cont: În acest moment participanții se pot loga în platformă folosind propriul cont Google.

Iată schița clasei:

1. Analiza internă

Analiza SWOT

2. Analiza externă

Segmentarea pieței
Beneficiar vs Client
Nisa de piață
Criterii de segmentare a pieței
Cum să utilizezi segmentarea pieței pentru a fi mai competitiv?

3. Analiză integrată

SWOT
Analiza stakeholderilor
Analiza factorilor interesați
Identificarea factorilor interesați
Construiește harta factorilor interesați
Analiza celor 5 forțe
Înapoi sus